Ένα λεύκωμα με 300 σπάνιες φωτογραφίες από τη σημαντική και αδημοσίευτη Συλλογή του Γάλλου ελληνιστή Hubert Pernot, μια μοναδική τοιχογραφία της Ελλάδας, λίγο πριν τους Βαλκανικούς πολέμους, που αποτυπώνει τόσο την επικαιρότητα της εποχής όσο και την ελληνική παραδοσιακή κοινωνία των αρχών του 20ου αιώνα.
Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης.
Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης.
Δείτε περισσότερα για την έκθεση των φωτογραφιών που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το έτος 2008. Και ένα άλλο δείγμα φωτογραφιών από το blog arts ΕΔΩ.
Διαβάστε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τον φωτογράφο Hubert Pernot από την Φωτεινή Μπάρκα στην Ελευθεροτυπία ΕΔΩ.
[...Υπάρχει όμως και ο Ουμβέρτος Περνό (Hubert Pernot, 1870-1946) που δεν αγάπησε απλώς την Ελλάδα και τους Ελληνες, αλλά έζησε εδώ, μας γνώρισε, διέσωσε τις διαλέκτους μας, έμαθε τη γλώσσα και τη δίδαξε με πάθος ζηλευτό στη Σορβόνη. Οι φωτογραφίες του, που δημοσιεύονται για πρώτη φορά, στο λεύκωμα «Εξερευνώντας την Ελλάδα, φωτογραφίες 1898-1913» μαρτυρούν με την πρώτη ματιά αυτή του την αγάπη. Η δική του Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που της λείπει η ζωή. Αντίθετα, είναι οι άνθρωποι και η καθημερινή τους ζωή, που μελετά. Για τον Περνό η αξία της φωτογραφικής αποτύπωσης δεν ήταν αισθητική, ήταν αυτή του τεκμηρίου «για ασφαλέστερη γνώση και αυθεντική απόδοση της πραγματικότητας», όπως έγραψε και ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου του «D' Homere a nos jours»...] Ελένη Μπάρκα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου